Novoročný maratón rokovaní v NHL pokračuje

02.01.2013 Celý región

New York 2. januára (TASR) - Rokovania o novej kolektívnej zmluve medzi predstaviteľmi zámorskej hokejovej NHL a hráčskou asociáciou NHLPA nabrali rýchle tempo. Po tom, čo v pondelok na 288-stranovú ponuku vedenia súťaže reagovali hráči vlastným návrhom, odpovedali zástupcovia majiteľov klubov o deň neskôr ďalším protinávrhom. Či však nastal v rozhovoroch výraznejší posun, nie je zatiaľ jasné.

V utorok sa v New Yorku uskutočnilo niekoľko menších stretnutí, ktoré zavŕšila večerná hlavná schôdzka trvajúca približne polhodinu. Po nej si hráčska únia zobrala čas na preskúmanie posledného modifikovaného návrhu zo strany NHL. "Dali nám komplexnú odpoveď na otázky, ktoré sme im smerovali v pondelok," cituje agentúra AP slová výkonného riaditeľa NHLPA Donalda Fehra.

"Musíme si tento dokument podrobne naštudovať, snažiť sa ho pochopiť, porovnať s naším návrhom a určiť ďalší postup," uviedol šéf hráčskych odborov s tým, že v najbližších hodinách zostane v úzkom kontakte s druhou stranou a dodal, že v stredu určite príde k ďalším stretnutiam.

Komisár profiligy Gary Bettman odmietol prezradiť detaily posledného protinávrhu, poznamenal iba, že dokument sa venuje špecifickým oblastiam, ktoré považovala únia za potrebné vyriešiť. "Súhlasili sme s istými vecami, ktoré hráči žiadali, pri ďalších sme sa pohli ich smerom a pri ďalších sme povedali 'nie'. To je súčasť procesu," povedal šéf lockoutom paralyzovanej súťaže.

V najbližších hodinách by mala únia zároveň rozhodnúť, či príde k jej rozpusteniu. Hráči dali už pred vianočnými sviatkami exekutíve NHLPA zelenú, aby vyhlásila "stratu záujmu" o zastupovanie, rozhodnutie malo padnúť 2. januára. Bettman sa pre zámorské médiá vyjadril, že touto možnosťou sa nezaoberá a sústredí sa len na rokovania, kde NHL podľa jeho slov spravila posun v kľúčových oblastiach.

Súčasné kolo rokovaní je prvým od 13. decembra, čas na záchranu sezóny sa však neúprosne kráti. Výluka trvá presne 109 dní, pričom NHL prišla už o vyše 50 percent z pôvodného programu základnej časti i prestížny novoročný zápas pod otvoreným nebom Winter Classic. Bettman únii povedal, že ak sa dohoda "neupečie" do 11. januára, ročník s najväčšou pravdepodobnosťou zruší. V prípade uzavretia dohody by sa hneď 12. januára rozbehli prípravné kempy a o týždeň neskôr by odštartoval skrátený ročník s 48-zápasovou základnou časťou.
 

Vyberte región